Ook Rabobank voert dit jaar een negatieve spaarrente in bij klanten die meer dan 1 miljoen euro op hun rekening hebben. Daarmee trekt Rabobank dezelfde grens als ING, die eerder aankondigde vanaf 1 miljoen euro een negatieve rente te gaan hanteren.
Vanaf 1 juli gaat de bank op de rekeningen 0,5 procent rente heffen. Spaarders die minder dan 1 miljoen euro op hun rekening hebben, krijgen nog altijd 0,01 procent rente.
Naast de Rabobank en ING kondigde eerder ook ABN Amro al aan een negatieve rente te gaan hanteren bij vermogende rekeninghouders. Die bank legt de grens alleen op 2,5 miljoen euro vermogen. Boven dat bedrag wordt een negatieve rente van 0,5 procent gerekend.
Negatieve spaarrentes bij banken
Banken worstelen met het beleid van de ECB, dat er voor probeert te zorgen dat geld weer wordt geïnvesteerd in de economie. De centrale bank zet commerciële banken onder druk om geld te laten rollen met een boeterente op spaargeld. Voor de banken is het echter nog niet zo makkelijk om uit te leggen aan hun klanten waarom sparen niet goed zou zijn.
Zeker kleinere spaarders zien niet graag dat hun spaargeld ze geld kost. In de praktijk ontstaat er nu een soort tweedeling op de Nederlandse spaarmarkt. Daarbij zijn particuliere tegoeden tot 100.000 euro gevrijwaard van een negatieve spaarrente.
Rabobank hanteert ook drie verschillende bedragen: rekeningen met een tegoed tot 1 ton, rekeningen met een tegoed tot 1 miljoen en rekeningen met een hoger spaartegoed. De negatieve rente geldt nu alleen voor die rekeningen met de grootste tegoeden, van meer dan 1 miljoen euro.